Какви са различните видове велосипедни спирачки и кога трябва да ги използвам?

Винаги ли се чудите за различните видове спирачки за велосипеди и кога трябва да ги използвате?

Е, имате късмет! В това обсъждане ще проучим различните видове спирачки, налични за велосипеди, и ще предоставим информация за това, кога всеки вид е най-подходящ.

От класическите спирачки на обод до съвременните хидравлични спирачки, ще се запознаем със света на спирачните системи и ще ви помогнем да вземете информирани решения за вашите каранета с велосипед.

Затова, нека започнем и да открием спирачките, които ще повишат изживяването от каране на велосипед до нови висоти!

Римски спирачки

Римските спирачки са най-разпространеният тип спирачки, намиращ се на велосипедите. Тези спирачки работят, като натискат спирачните накладки срещу обода на колелото, създавайки триене, което забавя или спира велосипеда. Едно предимство на римските спирачки е тяхната простота и леснота за поддръжка. Те също така са леки и икономични, което ги прави популярен избор за много колоездачи.

Има два основни типа римски спирачки: спирачки със спирачни клещи и спирачки с кантар. Спирачките със спирачни клещи са монтирани на рамката или вилката на велосипеда и имат две рамена, които се стесняват, когато се натисне спирачният лост. Те се срещат често на шосейни велосипеди и предлагат добра спирачна мощност.

Спирачките с кантар, от друга страна, имат две отделни спирачни рамена, които са свързани с рамката или вилката чрез кабел. Тези спирачки се срещат обикновено на велосипеди за крос и туризъм. Спирачките с кантар предлагат повече пространство за по-широки гуми и кал, което ги прави подходящи за извънпътеково каране.

Дискови спирачки

Дисковите спирачки са популярна алтернатива на наплатковите спирачки на велосипеди. Те предлагат подобрена спирачна мощност, особено в мокри или кални условия. Ето няколко причини, поради които може да се замислите да използвате дискови спирачки на вашия велосипед:

 • По-добра спирачна мощност: Дисковите спирачки осигуряват по-силна и по-постоянна спирачна мощност в сравнение с наплатковите спирачки. Това се дължи на факта, че силата на спиране се прилага директно върху ротора, вместо върху наплата, което дава по-ефективна спирачна мощност.

 • По-голямо регулиране: С дисковите спирачки имате по-добър контрол върху силата на спиране. Това означава, че можете лесно да регулирате количеството спирачна мощност, което прилагате, което позволява по-гладки и по-точни спиране.

Когато става въпрос за дискови спирачки, има два основни типа, от които можете да избирате:

 • Механични дискови спирачки: Тези спирачки използват кабел, за да задействат спирачния челюст, която притиска спирачните накладки върху ротора. Те са по-лесни за регулиране и поддръжка в сравнение с хидравличните дискови спирачки, но може да се изисква повече усилие, за да се постигне максимална спирачна мощност.

 • Хидравлични дискови спирачки: Тези спирачки използват хидравлична течност, за да предават силата от спирачната лоста до спирачния челюст, което дава по-постоянна и по-силна спирачна мощност. Те обикновено са по-скъпи и изискват професионална поддръжка, но предлагат отлична спирачна мощност и регулиране.

Команди за спирачки

Кочените спирачки предлагат просто и интуитивно решение за спиране на велосипеди. За разлика от други видове спирачки, кочените спирачки се активират чрез обръщане на педалите на обратно. Това означава, че когато искате да намалите скоростта или да спрете, просто трябва да обръщате педалите на обратно. Механизмът вътре в кочената спирачка се включва, което причинява задното колело да намали скоростта си или да спре напълно, в зависимост от силата, която прилагате.

Едно от основните предимства на кочените спирачки е тяхната простота. Те имат по-малко части в сравнение с други видове спирачки, което означава, че има по-малко неща, които трябва да се поддържат или които могат да се повредят. Освен това, кочените спирачки често се срещат на едноскоростни или крузър велосипеди, което ги прави популярен избор за неофициални карачи или за тези, които предпочитат по-спокоен опит на каране.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че кочените спирачки имат някои ограничения. Те обикновено не са толкова мощни, колкото други видове спирачки, така че може да не са подходящи за висока скорост или агресивно каране. Освен това, кочените спирачки изискват моментално спиране на педалирането, за да се активират спирачката, което може да изглежда неестествено и да наруши ритъма на педалиране.

Канталевър спирачки

Канталевър спирачките осигуряват надеждна спирачна сила за велосипеди, особено в кални или мокри условия. Когато карате на велосипед, независимо дали става дума за спокоен каране или предизвикателен пътека, искате да се чувствате уверени във възможността си да спрете безопасно. Канталевър спирачките предлагат точно това. Ето защо те са отличен избор:

 • Увеличен просвет: Канталевър спирачките са проектирани с по-голям просвет между гумата и спирачните накладки. Това означава, че калта и отпадъците са по-малко вероятно да се защипят, осигурявайки последователно и ефективно спиране, дори в замърсени условия.

 • Мощно спиране: Канталевър спирачките имат по-дълъг ръкохват, което се превежда в повече сила за спиране. Това ги прави идеални за извънпътеково каране, където може да се изправите пред стръмни спускания или да преминавате през бурни терени.

 • Лесна поддръжка: Канталевър спирачките са относително лесни за поддръжка. Спирачните накладки са лесно заменими, а настройката на натягането на кабела е проста. Това означава, че можете да прекарате по-малко време на регулиране на спирачките си и повече време наслаждавайки се на карането.

 • Съвместимост: Канталевър спирачките са съвместими с широка гама велосипеди, включително планински велосипеди и циклокрос велосипеди. Така че, независимо от типа велосипед, който карате, можете да се възползвате от надеждната спирачна сила, която канталевър спирачките осигуряват.

Когато карате в предизвикателни условия или се справяте с извънпътекови пътеки, канталевър спирачките са надежден избор за мощна и последователна спирачна сила.

В-спирачки

Когато става въпрос за надеждно и ефективно спиране, V-спирачките са популярен избор сред колоездачите. V-спирачките, също известни като линейни спирачки, се използват широко на планински велосипеди, хибридни велосипеди и някои пътни велосипеди. Тези спирачки се състоят от две рамена, които са прикрепени към рамката или вилката на велосипеда. Всяко рамо е оборудвано със спирачна накладка, която прави контакт с обода, когато се натисне спирачният лост.

Едно от основните предимства на V-спирачките е тяхната отлична спираща сила. Те осигуряват силно и последователно спиране, позволявайки ви бързо да намалите скоростта или да спрете напълно, когато е необходимо. V-спирачките предлагат и добър контрол върху силата на спиране, което може да бъде особено полезно при преминаване през труден терен или извършване на прецизни маневри.

Друго предимство на V-спирачките е лесното им поддръжка. Дизайнът на тези спирачки позволява лесен монтаж и настройка, което прави по-лесно за колоездачите да поддържат и сменят спирачните накладки, когато е необходимо. Освен това, V-спирачките са съвместими с почти всички стандартни спирачни лостове, което означава, че не трябва да се притеснявате да намерите специфични компоненти за вашия велосипед.

Въпреки това, важно е да се отбележи, че V-спирачките може да не са най-добрият избор за определени условия за каране. Те са по-малко ефективни при мокри или кални условия в сравнение с дисковите спирачки, тъй като повърхността на обода може да се разхлъза и да намали спиращата сила. Въпреки това, за ежедневно каране и умерени извънпътни приключения, V-спирачките предлагат надеждно и ефективно спиране на разумна цена.

Хидравлични спирачки

Ако търсите още по-добри спирачни характеристики и прецизност, разгледайте хидравличните спирачки като алтернатива на V-спирачките. Хидравличните спирачки използват течност, за да предават сила от спирачния лост до спирачния маслен цилиндър, което води до по-силно и последователно изживяване при спирането.

Ето две причини, поради които хидравличните спирачки може да са правилният избор за вас:

 • Подобрена модулация: Хидравличните спирачки осигуряват по-добра модулация, която ви позволява да прилагате точно необходимата сила на спиране за всяка ситуация. Това означава, че лесно можете да дозирате спирачките, за да поддържате контрола по техничните спускания или да използвате пълна сила за бързо спиране.

 • Намалено усилие: С хидравлични спирачки ще изпитате по-малка умора в ръцете, тъй като те изискват по-малко сила за задействане. Течността в системата усилва силата, която прилагате на лоста, като резултатът е по-силна спирачна сила без нуждата от излишна ръчна сила.

 • Ниско поддръжка: Хидравличните спирачки обикновено изискват по-малко поддръжка в сравнение с други видове спирачки. Те се самонастройват и са по-малко податливи на износване, осигурявайки последователна производителност във времето.

 • Плавно и тихо: Хидравличните спирачки осигуряват по-гладко и по-тихо действие в сравнение с механичните спирачки. Предаването на течността отстранява нуждата от кабели, намалявайки триенето и шума по време на спиране.

Разгледайте хидравличните спирачки, ако желаете прецизен контрол, подобрена модулация, намалена умора в ръцете, ниско поддръжане и по-гладко изживяване при спиране.

Механични спирачки

За по-традиционно изживяване при спиране, разгледайте механичните спирачки като алтернатива на хидравличните спирачки. Механичните спирачки, известни още като кабелно управляеми спирачки, разчитат на кабелна система, която предава сила от спирачната ръкохватка до спирачния калипер, който от своя страна упражнява налягане върху повърхността за спиране, обикновено ободът или диска.

Едно от основните предимства на механичните спирачки е тяхната простота и лесност на поддръжка. За разлика от хидравличните спирачки, които изискват прокачване и периодична смяна на течността, механичните спирачки могат да се регулират и обслужват с помощта на основни инструменти. Това ги прави популярен избор за колоездачи, които предпочитат активно да се занимават с поддръжката на своите велосипеди.

Механичните спирачки също така предлагат предсказуема и надеждна производителност. Мощността на спиране и модулацията могат лесно да се настроят, като се регулира натягането на кабела, което позволява на колоездачите да настройват изживяването при спиране според предпочитанията си. Освен това, механичните спирачки обикновено са по-устойчиви на натрупването на топлина, което ги прави добър избор за дълги спускания, където постоянната производителност при спиране е от съществено значение.

Въпреки това, механичните спирачки имат някои ограничения. Те обикновено изискват повече усилие с ръка при работа в сравнение с хидравличните спирачки, което може да бъде недостатък за колоездачи с по-слаба сила на хващане. Освен това, механичните спирачки може да нямат толкова голяма мощност за спиране като хидравличните спирачки, особено при мокри или кални условия.

Често задавани въпроси

Как да разбера дали велосипедът ми има подходящ тип спирачки за моя стил каране?

Ако не сте сигурни дали велосипедът ви има правилния тип спирачка за вашия стил на каране, започнете с оценка на вашите нужди. Оценете вашите навици при каране и терена, и се консултирайте с експерт по велосипеди за съвет относно подходящата спирачна система.

Мога ли да сменя джантовите спирачки с дискови спирачки на моето колело?

Да, можете да превключите от обикновени спирачки на дискови спирачки на велосипеда си. Дисковите спирачки предлагат по-добра спирачна мощност, особено при мокри условия и се препоръчват за извънпътеково и планинско каране.

Спирачките на котва ли са подходящи за дълги разстояния или само за разходки?

Коастър спирачките са по-подходящи за непретенциозно каране, отколкото за дълги разстояния с колело. Те функционират, като се задвижва педала назад, за да се активира спирачката. За по-дълги разходки, разсмотрете използването на спирачки с обръч или дискови спирачки за по-ефективно и надеждно спиране.

Какви са предимствата на хидравличните спирачки пред механичните спирачки?

Хидравличните спирачки предлагат по-голяма спирачна сила, увеличена модулация и изискват по-малко поддръжка в сравнение с механичните спирачки. Те са предимствени поради способността си да доставят постоянно качество на работа в различни метеорологични условия и изискващи терени.

Мога ли да инсталирам кантилевърни спирачки на шосейно колело или са подходящи само за планински колела?

Можете да инсталирате кантилевър спирачки на шосейно колело. Те не са подходящи само за планински колела. Кантилевър спирачките осигуряват надеждна спирачна сила и са популярен избор и за шосейни колела.

Заключение

В заключение, разбирането на различните видове велосипедни спирачки е от съществено значение за избора на правилната за вашите нужди.

Обикновените спирачки със спирачни обтуратори са често срещани и идеални за разходки, докато дисковите спирачки предлагат по-голяма мощност на спиране при по-интензивни дейности.

Спирачките на задната главина са лесни за употреба и популярни при крузер велосипедите, докато спирачките на кантелевер тип са често срещани при по-стари модели.

V-спирачките осигуряват отлично регулиране и мощност на спиране, а хидравличните спирачки предлагат прецизен контрол и високи показатели.

Механичните спирачки са надеждна опция за повечето колоездачи.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on vk
Share on reddit
Share on tumblr
Share on whatsapp